Imunitate si vaccinare
Contributor

 

Imunitate si vaccinare

              Se deseneaza de la inceput pe table un anticorp si un antigen  .. in Y si un alt anticorp care nu se potriveste ca forma antigenului.. alegem o forma!

              Dragi copii, stiti bine ca exista multe boli date de diverse organisme mici, invizibile (se vad doar la microscoape). Unele dintre acestea se numesc virusi, altele bacterii si protozoare. Bolile date de ele se numesc infecto contagioase.. De ce, pentru ca ele se iau de la o persoana la alta?

 Ce putem face pentru a ne feri de aceste boli? .. Ia sa vedem..Se asteapta raspunsuri de la copii… se discuta pe raspunsuri.

 Da, asa e: ne spalam pe maini, nu bagam praf sau pamant in gura sau pe orice rana am avea, nu stranutam si nu tusim unii peste altii.. nu venim la scoala bolnavi, facem baie saptamanal , schimbam hainele si lenjeria.. dar, una dintre cele mai importante moduri de a ne pazi de boala este Vaccinarea.

Acum sa incercam sa intelegem ce se intampla in organismal nostru cand intra un agent patogen (se explica termenul.. cu virusul, bacteria.. “inamicul “ mai sus mentionat).. si se arata antigenul desenat pe tabla. Acesta se poate sa se intalneasca de prima data cu anticorpi deja existenti in organism _daca omul a mai avut boala sau a fost vaccinat sau ii are de la mama_- .. se deseneaza o astfel de “intalnire”.. daca antigenul intalneste anticorpul corespunzator, acesta este distrus pe loc si boala nu se mai produce sau este doar o forma usoara si nepericuloasa.Intr-adevar, se produce o “lupta “ intre organism (Ac) si boala (Ag) dar doar atat!

Daca insa antigenul intra nestingherit in corpul nostrum, acesta va ajunge sa dea boala. Este adevarat ca organismal nostrum, primind inamicul isi va aduce celulele-luptatoare ( fagocite-macrofage) si va incepe- in timp insa- productia de anticorpi (se arata din nou anticorpul de pe tabla) din limfocitul T. Deja se vede ca aceasta a doua posibilitate implica o lupta mai indelungata a organismului  cu boala, care se manifesta plenar .(de exemplu , stiti gluma cu cat tine o raceala, nu? 7 zile cu tratament si o saptamana fara..). De ce gluma asta? Pentru ca in general, in momentul bolii luam doar niste pastille care mai micsoreaza efectele vizibile ale luptei care se duce in om: febra (dam antitermice-paracetamol.. ex), greata (dam ceva de greata), tusea (dam ceva de tuse).. etc

Vaccinul continue copii parti ale Antigenelor (se arata “inamicul”) sau antigene moarte sau Antigene cu structura asemanatoare celui al bolii.   Acestea, odata intrate in organism vor face ca organismal sa “lupte un pic cu ele” dar nu se va duce o lupta la intensitatea celei date de intrarea unui agent pathogen adevarat, puternic. Aceasta mica lupta va duce la formarea de anticorpi, care vor astepta intalnirea cu boala si o vor rapune de cate ori este nevoie.

 

Let's be friends

The Women Behind She Writes

519 articles
12 articles

Featured Members (7)

123 articles
392 articles
54 articles
60 articles

Featured Groups (7)

Trending Articles

Comments
No comments yet