Povestea celor 3 fete
Contributor

 Povestea mea este despre trei fete: Sasima, Casima si Lasima. Frumoase si tinere, cele trei au pornit odata in viata.  Si totusi, la adolescenta, Casima cea lumeata deja stia de toate: fuma, avusese destui “prieteni” – cum ii numea ea si destule infectii pe la aparatul genital. Luase startul devreme si era mandra de asta!

Daca acum fetele si-ar fi facut vaccine anti HPV( Papiloma Virus Uman) ar fi putut evita cancerul de col uterin datorat tulpinilor cancerigene ale acestuia.

 

Sasima si-a facut vaccinul si si-a inceput viata sexuala pe la 20 de ani. A facut testarea Papanicolau-frotiu- indata ce a inceput viata sexuala anuala de doua ori,in doi ani consecutive,  dupa ce a inceput viata sexuala. Cum Papanicolau a fost negative (adica bun), a repetat testul odata la 3 ani pana ce a atins frumoasa varsta de 65 de ani. De asemenea, a facut controale ginecologice stabilite cu medical sau. Pana la 65 de ani, Sasima a continuat sa-si faca controale ginecologice repetate si frotiu Pap si le-a invatat si pe fetele ei cum trebuie sa faca.

 

Lasima se temea de ac si de vaccin, avusese si ea cativa prieteni, cateva infectii genitale dar nu si-a facut vaccinul. Tostusi, dupa ce a inceput viata sexuala Lasima a facut testarea Papanicolau si a aflat ca are o leziune precanceroasa, motiv pentru care a facut biopsie cervicala prin colposcopie (explicam) . deoarece durerila biopsie au aparut semen de carcinoma in situ I s-a facut conizatie cervicala cu scop terapeutic. Pana la 65 de ani, Lasima a continuat sa-si faca controale ginecologice repetate si frotiu Pap si le-a invatat si pe fetele ei cum trebuie sa faca.

 

Casima, nevaccinata si cu teama dea vorbi cu parintii sau medicul, a continuat viata linistita, fara controale medicale periodice. La un moment dat i-au aparut hemoragii anormale, sangerari intre menstre si dureri lombare si simptome urinare dar si  hipersecretie vaginala. Sangera si dupa actul sexual. Acum abia s-a prezentat si Casima la medic. Ginecologul a constatat existenta unui cancer de col uterin in faza I si i-a facut histerectomie totala. Medicul i-a spus ca a avut noroc ca boala s-a manifestat si a putut sa o “prinda” in stadiul I si ca de obicei aceste boli nu dau semen clinic clare (hemoragii, menometroragii)  iar femeile din pacate ajung in stadia tardive la el.

 

Let's be friends

The Women Behind She Writes

519 articles
12 articles

Featured Members (7)

123 articles
392 articles
54 articles
60 articles

Featured Groups (7)

Trending Articles

  • The Governor’s Appointment: “The South Shall Rise...
  • Sylvia Kent - A Prestigious Woman
  • Underappreciated Sky
  • The Healer And The Healed
  • Why I Will Continue to Choose Self-Publishing
  • Most Common Lab Hazards and How to Avoid Them

Comments
No comments yet